Morbier

 

Een Morbier kenmerkt zich door de binnenkant: hier vindt men een dun laagje as horizontaal door het zuivel lopen. Verklaringen zijn ten eerste dat de koeien vroeger twee maal per dag gemolken werden en dat de eerste melking, ter bescherming tegen insecten, afgedekt werd met een laagje as, waarna aan het einde van de dag de tweede melking erboven op kwam. En ten tweede dat de vroegere echte Morbier boeren het aslaagje gebruikten om de namakers te ontmaskeren. Na twee maanden rijpen wordt de kaas met zout water gewassen. De smaak is vol en fruitig.

Munster Ermitage

Deze gewassen korstkaas gemaakt van rauwe melk wordt meestal als dessertkaas gegeten. Met zijn smedige zuivel en volle geur heeft de Wijnendale een volle pikante smaak met een romig, licht bitterzure nasmaak. Vroeger was de kaas alleen in de wintermaanden verkrijgbaar, maar tegenwoordig het hele jaar door.


Brugse Blomme
 

Gewassen korstkaas gepaturiseerd. Droge stof gehalte ± 50% - Uitgelekt, licht geperst wrongel gewassen met zoutoplossing - Rijpt in vochtige, ietwat warme ruimtes - Zacht smeuïg zuivel, oranje tot roodachtige korst - Korst eetbaar, afhankelijk van uitvoering en persoonlijke smaak